NOW-steun misgelopen door ingewikkelde bewijslast…

Ondernemend Nederland en de NBA vinden de controlelast voor de NOW te complex.

De ingewikkelde bewijslast die de overheid vraagt voor goedkeuring van de verkregen NOW-steun zorgt ervoor dat sommige bedrijven die terug moeten betalen terwijl ze er eigenlijk wel recht op hebben.

Dat meldt radiozender BNR, die verschillende experts sprak.

Onder meer het aanleveren van gegevens per kwartaal die veel bedrijven zelf niet zo bijhouden en de verplichte accountantscontrole zijn problematisch.

Als voorbeeld noemen experts de voorraadtellingen en omzet die veel bedrijven gewend zijn om een keer per jaar op orde te hebben. Nu moet dat per kwartaal en moet een accountant dat goedkeuren. Kan die niet aantonen dat alles helemaal klopt, dan onthoudt de accountant zich van een oordeel op een onderdeel en dat betekent meestal dat de ondernemer het volledige verkregen NOW-voorschot terug moet betalen. Ook de kosten voor de accountantscontrole zijn aanzienlijk.

De Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA) heeft een brief naar minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd met het verzoek de bewijslast nog eens te bekijken. Ook ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland wil een coulantere regeling.

(ANP MediaWatch)

Gerelateerde artikelen