NOW 3 moet veel ruimer

Meer steun voor gesloten sectoren, anders "dreigen ze vlak voor de finish alsnog te struikelen," Jacco Vonhof, MKB Nederland.

Bedrijven in sectoren die door de coronacrisis en lockdownmaatregelen hard getroffen zijn moeten veel ruimhartiger worden gecompenseerd voor hun inkomstenderving. NOW 3 dient daarvoor drastisch te worden aangepast. Daartoe roept MKB Nederland op.

“Nu deze ondernemers nog steeds niet open kunnen, moeten ze veel meer steun krijgen. Ze hebben al die tijd alleen een gedeeltelijke tegemoetkoming in de loonkosten en de vaste lasten gekregen en zijn door hun reserves heen,” aldus voorzitter Jacco Vonhof. “Nu er met het opschalen van het testbeleid en nieuwe vaccins licht aan het eind van de tunnel is, dreigen ze vlak voor de finish alsnog te struikelen.”

Steun van het kabinet voor de gesloten sectoren komt maar niet verder dan wat er nu ligt. Voor heel veel bedrijven en banen is het steunpakket de redding. Maar niet voor degene die expliciet door de overheid zijn gesloten, zoals de horeca, of die als gevolg van overheidsbeleid geen werk hebben, zoals de reisbureaus, de evenementen- en beveiligingsbranche. “Die zijn opgeteld al maanden buiten bedrijf, en met de huidige steun dus echt niet geholpen. De tegemoetkoming vaste lasten is veel te laag en de NOW is er om te voorkomen dat hun medewerkers hun baan verliezen.”

Volgens Vonhof ontbreekt vaak het besef hoe ver het overheidsbeleid doorwerkt in ketens. “Als het dringend advies is: ga niet op wintersport, raakt dat niet alleen de reisbureaus, maar worden er ook geen ski’s verkocht. En als wordt gezegd: blijf zoveel mogelijk thuis, ga niet samen winkelen, dan blijft die schoenenzaak met zijn voorraad zitten. Die wordt waardeloos want de nieuwe collectie is al ingekocht.”

(bron, foto: MKB Nederland)

Gerelateerde artikelen