NOW 3 komt eraan

NOW 3 waarschijnlijk tot 1 juli 2021, maar iets afgeslankt en minder stevig dan Duitse NOW.

Het kabinet wil het nieuwe coronasteunpakket voor bedrijven verder beperken. De voorstellen worden vandaag besproken. NOW gaat waarschijnlijk gewoon door, tot 1 juli volgend jaar. Tussentijds zal wel worden gekeken of deze NOW 3 wordt aangepast, bijvoorbeeld steun vanaf 30 in plaats van 20 procent omzetverlies en tegemoetkoming van 60 in plaats van 90 procent van de loonkosten. Wel zou het makkelijker moeten worden werkenemers te ontslaan.

Ingewijden herkennen deze voorstellen, maar waarschuwen ook dat er nog veranderingen in kunnen worden aangebracht. Het nieuwe pakket moet op 1 oktober beschikbaar komen. Het moet vooral de zwaarst getroffen sectoren helpen zoals de evenementenbranche, cultuur en horeca. Ook de steunregeling voor ZZP’ers (Tozo) wordt verlengd, net als de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) voor het MKB.

Ook Duitsland verlengt het de loonsubsidie voor bedrijven, zelfs tot eind 2021. In juli werden de lonen van circa 5,6 miljoen Duitsers betaald met hulp van de subsidies. In mei ging dat nog op voor 7 miljoen Duitsers, becijferde het economisch onderzoeksinstituut Ifo. Door de verlenging van het programma kunnen bedrijven personeel in dienst houden, waarmee een ontslaggolf en een forse afname in de consumentenuitgaven wordt voorkomen. Tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 gebruikte Duitsland een vergelijkbaar systeem.

Bij de Duitse vergoedingsregeling voor arbeidstijdsverkorting neemt de overheid in eerste instantie 60 procent van iemands nettoloon voor haar rekening, voor mensen met kinderen zelfs 67 procent. Na enkele maanden gaan de vergoedingspercentages omhoog tot respectievelijk 80 en 87 procent.

(bron: ANP; foto: Juli Moreira, Unsplash)

Gerelateerde artikelen