Nordian Capital: Op zoek naar de volgende S-curve

Een jaar geleden werd Nordian Capital opgericht. Het private equity huis heeft zo'n 600 miljoen euro in beheer en doet twee tot drie overnames per jaar.

De M&A Community sprak met Perry Bos, Patrick Groeneveld en Joost Verbeek over de werkwijze en opzet van het afgesplitste private equity huis.
Nordian splitste zich precies een jaar geleden, in september 2014, af van zijn vorige eigenaar Rabobank. Nagenoeg ale deelnemingen van het voormalige Rabo Capital, zoals de buy-out tak van de Rabobank toen nog heette, zijn overgeheveld naar Nordian. Naast de overname van de bestaande portefeuille, werd er tevens een nieuw commitment van 300 miljoen euro beschikbaar gesteld door de nieuwe limited partners voor een tweede private equity fonds, Nordian Fund II.
Beide fondsen zijn gericht op de Nederlandse mid-market. Het totale vermogen onder beheer van Nordian komt uit op bijna 600 miljoen euro.
In plaats van dat het onderdeel van een bank is, heeft het zelfstandige private equity huis nu limited partners. Deze bestaan uit CommonWealth Investments, pensioenuitvoerder PGGM en de Rabobank. CommonWealth is een family office van een aantal vermogende Nederlandse families. Daarnaast hebben ook de tien partners van Nordian zelf een aandeel in de twee fondsen van hun eigen investeringsmaatschappij. 
Dry powder 
Nordian investeert in alle sectoren. De looptijd van een investering is tussen de vier tot zeven jaar. Nordian staat aan het begin van haar tweede fonds en heeft daardoor nog veel ruimte over om te investeren. In totaal heeft de investeringsmaatschappij op dit moment 13 bedrijven onder beheer. Het investeringsbedrag varieert tussen 10 en 45 miljoen euro maar kan soms ook groter zijn in overleg met haar limited partners. 
De bedrijven in de portefeuille van Nordian variëren van Chrysal, een internationale marktleider in bloemenvoeding, tot Redwave, een detacheringsbureau voor hoogopgeleid personeel in de energiesector.
“We investeren niet in specifieke sectoren maar hanteren wel andere criteria,” legt Perry Bos uit. “Het bedrijf moet minstens drie miljoen euro ebitda draaien, een groeiperspectief hebben en het liefst internationaal actief zijn. We doen dus liever geen turnaround. Daarnaast willen we dat het management van het bedrijf ook participeert.”
Volgende S-curve
Welke bedrijven kunnen zich bij Nordian melden voor een investering? “Er zijn veel bedrijven in Nederland, die door een familie of een directeurgrootaandeelhouder (DGA) worden gerund, maar net even de kennis, het kapitaal en het netwerk missen om een tweede groeispurt te maken,” zegt Groeneveld. “Wij zoeken dit soort bedrijven die naar de volgende S-curve wil. Het bedrijf moet toe zijn aan een nieuwe groeifase. Onze doelstelling is altijd om binnen de investeringsperiode de winst te verdubbelen.”
 
 
VLNR: Oprichters Joost Verbeek, Patrick Groeneveld en Perry Bos 
 
Group of Butchers, een private label van kwaliteitsvleeswaren, is zo’n bedrijf. Groeneveld, die het bedrijf in zijn portefeuille heeft, vertelt: “Deze onderneming is onder onze vleugels gegroeid van 45 miljoen euro omzet naar 110 miljoen dankzij een buy and build strategie. Dat we deze strategie hebben toegepast, heeft twee redenen. De eerste is de unieke propositie van de onderneming. Group of Butchers levert niet alleen sec hun vleeswaren af aan de retailers, zo van ‘hier is de rosbief en tot ziens’, maar helpt de grote retailers ook met category management. Met behulp van onder meer regelmatige data-analyses wordt bekeken hoe het schap in de winkel goed ingericht kan worden en de verkoop van de vleeswaren verder gestimuleerd kan worden.
De tweede reden van de toepassing van de buy and build strategie van Group of Butchers is volgens Groeneveld dat de retailers in de sector consolideren. “Dan moeten dus ook de leveranciers consolideren. Grotere leveranciers kunnen meestal tegen lagere kosten produceren en kunnen de retailers beter ondersteunen met category management en gewenste investeringen in het productieproces . Het fijne van ons fonds is dat er genoeg geld gecommitteerd is in de fondsen om bij te storten voor een buy and build strategie.”

Bloemenvoeding van Chrysal
Behalve buy-and-build, helpt Nordian zijn bedrijven ook met internationale expansie. Zoals bij Chrysal, een bedrijf dat is aangekocht door Perry Bos. Chrysal, met 220 medewerkers, is actief in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika, Colombia, Ecuador, Kenia, Japan, Frankrijk, Zweden, Duitsland en Rusland en genereert een omzet van 40 miljoen euro.
“We doen ook secondaries,” zegt Bos. “Zo kochten we in november 2014 Chrysal van de Zweedse investeringsmaatschappij R12 Kapital. Belangrijk bij een secondary is wel dat er een duidelijk groeiperspectief is. Je kent Chrysal misschien van de zakjes bloemenvoeding die bij boeketten worden meegeleverd, maar de echte grote markt voor Chrysal zit bij kwekers. Bloemenvoeding is een ontzettend mooie niche waar niet zo gauw toetreders op komen vanwege de gespecialiseerde – in dit geval Wageningse – R&D van het bedrijf. Om verder te kunnen expanderen naar het buitenland, is echter wel netwerk en kapitaal nodig.”
Sellers market
Volgens Bos zit de M&A-markt op dit moment in een echte sellers market. “DGA’s hebben lang gewacht met verkopen omdat de prijzen laag waren maar komen nu allemaal de markt op. Daarnaast lenen banken weer meer geld voor overnamefinanciering en zijn strategen op overnamepad. Dat de M&A-markt hot is, zorgt ervoor dat het aanbod hoog is, maar ook dat een goede aankoop doen moeilijker wordt.”
Nordian heeft al een aantal keer meegemaakt dat een strateeg een te koop staand bedrijf voor hun neus wegkaapte. Groeneveld: “Het is op dit moment druk in de markt met bedrijven die te koop komen. Ik heb prijzen voorbij zien komen die wel erg hoog waren. We merken het ook bij de due diligence adviseurs, die vaak al drukbezet zijn”
Toch zijn er nog genoeg onontdekte Nederlandse bedrijven. “Ik verbaas me iedere keer weer hoeveel mooie bedrijven er in Nederland zijn,” zegt Groeneveld. “Nederlandse bedrijven hebben de laatste jaren de kosten naar beneden gebracht en hun schulden afgebouwd. Nu de economie weer aantrekt, is er dus ruimte voor groei. Samen met ons limited partners en onze veelzijdige team van investment managers, hopen wij veel van die bedrijven te vinden en naar de volgende S-curve te brengen.”

Gerelateerde artikelen