Nog veel financiering banken voor fossiele energie

Banken blijven nog steeds veel financiering verstrekken aan fossiele energieprojecten, ondanks zorgen over de impact van de uitstoot van broeikasgassen op het klimaat.

Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg werd dit jaar voor een bedrag van 459 miljard dollar, omgerekend 394 miljard euro, aan financiering geregeld door banken aan energie uit olie, gas en steenkool.

Sinds de klimaatovereenkomst van Parijs in 2015 gaat het volgens Bloomberg om een bedrag van circa 4 biljoen dollar aan financiering. De belangrijkste speler bij fossiele financiering is de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Ook de Amerikaanse branchegenoten Citigroup en Wells Fargo verstrekken veel fossiele financiering, net als Deutsche Bank. De druk op banken van investeerders en klimaatactivisten om te stoppen met financiering van nieuwe steenkolencentrales en olie- en gasprojecten neemt wel steeds meer toe.

Overigens zijn banken ook veel actief met financiering van duurzame energieprojecten, zoals wind- en zonne-energie. Volgens Bloomberg verstrekten banken dit jaar voor een bedrag van 463 miljard dollar aan zogenoemde groene financiering. De financiering van de bankensector aan de energie-industrie is een van de onderwerpen die besproken zal worden op de klimaatconferentie in het Schotse Glasgow die binnenkort begint.

 

Gerelateerde artikelen