Nog geen noodmaatregelen economie

Rutte: kabinet vindt het nog te vroeg om maatregelen te nemen.

Het kabinet voelt nog niet voor “drastische maatregelen” om de effecten van het coronavirus op de economie op te vangen. “We kunnen een stootje hebben als Nederland”, zegt premier Mark Rutte.

Paniek om het nieuwe coronavirus en onrust op de oliemarkt zorgden ervoor dat de AEX-hoofdindex van de aandelenbeurs in Amsterdam met ruim 7 procent kelderde op maandagochtend. Shell verloor meer dan 20 procent. Elders in Europa wordt al wel gepraat over overheidssteun.

Volgens de regeringscoalitie zijn de ontwikkelingen zorgelijk, maar de meeste politieke partijen achten het nog niet noodzakelijk om in te grijpen. Het virus is allereerst een gezondheidscrisis, benadrukken politici.

Volgens premier Rutte staat Nederland er voorlopig goed voor. “Onze buffers zijn maximaal gevuld.” Hij wijst op de “historisch lage werkloosheid, de lage staatsschuld, het begrotingsoverschot. We kunnen echt een klap hebben.”

De Rabobank ziet het wat minder rooskleurig in en meldt vandaag dat als het Covid-19 uitmondt in een pandemie, de omvang van de Nederlandse economie in 2020 waarschijnlijk met 0,2 procent zal krimpen. Het zou het eerste jaar van economische krimp zijn sinds 2013.

Lees ook: Nederland in top 5 Covid-19

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen