No-deal Brexit dichtbij

Britse regering klaar om zonder deal te vertrekken. Buitenlandse steun voor uitstel wordt nu al 'vijandelijke inmenging' genoemd.

Door Bouko de Groot

Een bericht dat de Britse krant de Spectator gisteravond ontving van een insider in 10 Downing Street voorspelt weinig goeds voor Brexit en wat er daarna volgt. Ierland krijgt in de reactie al de schuld in de schoenen geschoven, omdat men daar niets ziet in het laatste Britse voorstel voor de grensproblematiek. Als de Britse deal deze week niet wordt aangenomen, zal de Britse regering zich geheel richten op de no-deal Brexit.

Verder uitstel zal niet worden geaccepteerd. De huidige regering zal dan direct nieuwe verkiezingen uitschrijven. Als die gewonnen worden, zal met onmiddellijke ingang de samenwerking met de EU worden opgezegd. Het bericht staat vol met dreigementen. Zo zal steun van andere landen voor uitstel gezien worden als “vijandelijke inmenging in binnenlandse politiek”. Landen die uitstel steunen zullen onderaan de lijst komen van hen die in de toekomst met de Britten mogen samenwerken, aldus het bericht, dat verder zwijgt over de onmogelijkheid van zo'n lijst voor post-no-deal handel met EU-landen.

(bron: Spectator)

Gerelateerde artikelen