NN maakt veel kosten bij samenvoegen Delta Lloyd

Daardoor kwam het verzekeringsbedrijf het afgelopen kwartaal in de verliezen.

NN Group heeft vorig jaar veel kosten gemaakt bij het samenvoegen van de leven- en schadeverzekeringstakken met die van Delta Lloyd. NN moest een afschrijving doen van 852 miljoen euro, waardoor onder de streep een tekort resteerde van 533 miljoen euro. Een jaar eerder maakte NN een nettowinst van 700 miljoen euro.

Lees ook: hoogleraar Schenk zegt dat synergievoordelen niet worden berekend
De operationele winst kwam op 343 miljoen euro, tegen 345 miljoen euro een jaar eerder. Daarmee presteerde NN minder dan de gemiddelde verwachting van kenners. Volgens topman Lard Friese was vooral bij Japan Life, bij de vermogensbeheerder en bij de herverzekeringsactiviteiten sprake van tegenvallers.

Weer structurele kosten bespaard

Friese zei het inpassen van de merken en activiteiten van het eerder overgenomen Delta Lloyd nu vrijwel zijn afgerond. Verder werden er in het afgelopen kwartaal 20 miljoen euro structureel aan kosten bespaard, waarmee de totale besparing aan kosten sinds 2016 uitkomt op 289 miljoen euro. Doel is tot en met eind volgend jaar in totaal 400 miljoen structureel te besparen.

Solvency II buffer zakt

De belangrijke kapitaalbuffer Solvency II pakte met 230 procent lager uit dan verwacht. Een kwartaal eerder stond de indicator, die iets zegt in hoeverre verzekeraars aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, nog op 239 procent. Volgens NN drukken onder meer veranderingen van belastingtarieven, negatieve marktontwikkelingen, het slotdividend en de beëindiging van zogeheten warrant-overeenkomsten dit percentage.

Gerelateerde artikelen