‘NN blijft achter met aanpassen risico-opslag’

De roep om consumenten niet met onnodig hoge hypotheekkosten te belasten, lijkt vooralsnog aan Nationale-Nederlanden voorbij te gaan.

Dat stelt de Consumentenbond na jaarlijks onderzoek naar het zogenoemde risico-opslagenbeleid. Verschillende hypotheken met NN als geldschieter komen daarbij als slechtste uit de bus.

Banken laten klanten extra rente (risico-opslag) betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Als de schuld minder wordt door aflossing of door stijging van de woningwaarde, dan wordt dat risico kleiner. Daarmee kan de rente-opslag omlaag of zelfs helemaal vervallen.

Kredietverstrekkers informeren hun klanten hier volgens de bond niet altijd over, waardoor consumenten mogelijk duizenden euro’s teveel betalen. Bij verschillende hypotheken van NN en dochter Delta Lloyd is het onmogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen. Dit wordt door NN ook erkent. Een woordvoerder geeft desgevraagd aan dat er vooralsnog geen verandering van beleid in de pijplijn zit.

Gerelateerde artikelen