Nieuwe wereldorde op komst

Nederland komt als winnaar de recessie uit, samen met buurman Duitsland. Volgens Yale-professor en historicus Paul Kennedy is dat te danken aan het relatief beperkte creditcardgebruik in ons land en aan de geringe overheidsschulden.

Duitsland heeft door de combinatie van zeer hoge productie, een sterke infrastructuur en financieel prudent handelen de kracht die Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland ontberen, aldus Kennedy, die denkt dat de wereld aan de vooravond van een nieuwe wereldorde staat.

Ook Noorwegen komt relatief goed uit de recessie, meent de professor. Dat land heeft een sterke munt en diepe reserves, in tegenstelling tot landen in Oost- en Centraal-Europa. Als verliezers noemt hij Rusland, Venezuela en Iran, omdat deze landen te afhankelijk van olie zijn.

Ook Afrika en Latijns-Amerika zijn te afhankelijk van grondstoffen. De economieën van Japan, Taiwan en Zuid- Korea zijn volgens de Britse historicus weer te nauw verbonden met export, scheepvaart en elektronica. En Amerika zakt dieper weg. India heeft de beste papieren als deze niet in oorlog gaat met Pakistan.

China krijgt het daarentegen niet makkelijk, maar realiseert volgens Kennedy toch nog zes procent groei. De focus komt op binnenlandse groei te liggen en de kenmerkende goedkope export wordt afgebouwd.

 

Bron: Fusie en Overname

Gerelateerde artikelen