Nieuwe veerdienst: Schotland-Groningen

Eerste veerboten Edinburgh-Eemshaven varen wellicht al in oktober. Nieuwe dienst deels voor Brexit.

Een Schotse bedrijf, TEC-Farragon, zou vanaf oktober een veerdienst willen beginnen tussen de Eemshaven en het Schotse Rosyth, bij Edinburgh. Voor de bootverbinding worden schepen van van rederij Stena Line gebruikt. Het is de bedoeling dat de veerboten op termijn dagelijks tussen de Eemshaven en Rosyth varen.

De Schotten lieten hun oog op de Eemshaven vallen vanwege de gunstige ligging ten opzichte van belangrijke afzetmarkten voor de Schotse whisky- en houtindustrie, zoals Duitsland, Denemarken en Italië. Ook de aanwezigheid van snelweg A7 vlakbij de Eemshaven zien de Schotten als groot pluspunt.

Schotland zocht naar een alternatieve haven op het vasteland van Europa nadat de veerdienst naar Zeebrugge in 2010 kwam te vervallen. Sindsdien gebruiken Schotse bedrijven de haven van het Zuid-Engelse Dover. Vanaf daar worden de goederen via Calais naar de rest van Europa vervoerd. Door de naderende Brexit zijn de Schotten echter op zoek naar een alternatieve haven.

Bij de plannen voor de veerdienst houden de Schotten een mogelijke afscheiding van het Verenigd Koninkrijk nadrukkelijk in het achterhoofd. Als onafhankelijk land binnen de Europese Unie kan Schotland vrij handel drijven met Nederland, terwijl een transportroute via Engeland door grenscontroles voor de nodige vertraging zal zorgen.

(bron: RTVNoord)

Gerelateerde artikelen