Nieuwe regels ‘plaats van dienst’

Per 1 januari 2010 vinden grote wijzigingen plaats in de Wet op de omzetbelasting ('Wet OB'). Zo komen er nieuwe regels voor de 'plaats van dienst' om te bepalen in welk land de dienst belast is. Dit meldt accountantsorganisatie BDO CampsObers.

Bij diensten aan ondernemers in een andere EU-lidstaat is de dienst vaker belast in het land van de afnemer. Nu is de hoofdregel bij diensten aan ondernemers namelijk dat een dienst belast is in het land van de verrichter, terwijl straks de hoofdregel is dat de dienst belast is in het land van de afnemer. De heffing van de BTW wordt daarbij wel verlegd naar de afnemer. Uiteraard bestaan voor bepaalde diensten uitzonderingen op de hoofdregel.

Door deze nieuwe regels zal u aan de inkoopzijde vaker te maken krijgen met BTW die u moet aangeven in de aangifte. (Deze BTW kunt u overigens veelal weer in aftrek brengen). Het voordeel is dat u minder vaak te maken krijgt met buitenlandse BTW en de daarbij behorende teruggaafprocedure.

Voor degene die diensten verrichten hebben de nieuwe regels een tweede voordeel: vaker zal geen Nederlandse BTW, maar BTW-verlegd op uw facturen, dienen te worden opgenomen. In beide situaties kan dit leiden tot financieringsvoordelen. Een nadeel is dat de administratie voor de nieuwe regels ingericht moeten worden. Verder krijgt u, wanneer u zelf diensten verricht, een extra administratieve plicht in de vorm van een listing voor diensten.

 

Gerelateerde artikelen