Nieuwe Nederlandse effectenbeurs Nxchange van start

Een nieuwe Nederlandse effectenbeurs, Nxchange, biedt Europese bedrijven vanaf donderdag de mogelijkheid direct kapitaal op te halen bij beleggers in hun eigen netwerk. Dat lijkt op crowdfunding, maar dan via effecten die vervolgens op een gereguleerd platform verhandelbaar zijn.

Nxchange biedt daarmee een alternatief voor een beursgang, die vaak duur en complex is. ‘In de tijd van sociale netwerken en nieuwe technologie is het logisch om ook voor effectenhandel met een oplossing te komen waarbij bedrijven en investeerders die elkaar al kennen, elkaar ook rechtstreeks kunnen vinden’, zei directeur Marleen Evertsz.

Via Nxchange kunnen investeerders niet alleen met hun geld, maar ook met vragen direct aankloppen bij een onderneming. Het contact verloopt via de eigen website van een bedrijf. Tussenpersonen als brokers en banken komen er niet aan te pas.

Net als op andere beurzen moet voorafgaand aan elke uitgifte een door de Autoriteit Financiéle Markten (AFM) goedgekeurd prospectus worden gepubliceerd. Financiële stukken zijn op het handelsplatform beschikbaar en via dat kanaal worden ook belangrijke mededelingen verspreid.

Fastned, een bedrijf dat bouwt aan een netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s, is het eerste bedrijf dat van Nxchange gebruikmaakt. Het wil voor een bedrag tot bijna 10 miljoen euro aan certificaten van aandelen uitgeven. De notering van Fastned aan NPEX, de beurs voor het midden- en kleinbedrijf, is per direct opgeschort.

Evertsz verwacht nog dit jaar op tien noteringen uit te komen. Nxchange werkt samen met Euroclear als depotbank en beschikt over een vergunning van het ministerie van Financiën om te mogen optreden als gereglementeerde markt.

• Nxchange Q&A

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen