Nieuwe Nederlandse bank Bunq gelanceerd

Nederland heeft er een nieuwe bank bij: Bunq. Deze IT-start-up heeft een betaalapp online gezet waarmee gebruikers eenvoudig kunnen bankieren. Het is de eerste nieuwe onafhankelijke bank met een bankvergunning sinds DSB tien jaar terug.

Oprichter Ali Niknam hield eerst een proef onder duizend mensen. Die is geslaagd en nu kan iedereen klant worden. De ondernemer liet woensdagmorgen weten dat hij er bijna elke minuut nieuwe klanten bijkrijgt.

Niknam heeft de ambitie om van Bunq ‘het WhatsApp van elkaar betalen’ te maken. Die populaire chatdienst begon ook als kleine speler en wordt inmiddels door bijna elke smartphonebezitter gebruikt.

Bunq focust zich nu nog op bankzaken voor particulieren. Klanten kunnen er bijvoorbeeld ook een betaalpas aanvragen. Niknam heeft ook plannen om zakelijke diensten te starten.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) juicht de nieuwe concurrentie toe. Dat houdt alle banken scherp, laat een woordvoerder van de brancheorganisatie in een reactie weten.

De concurrentie tussen banken in Nederland, of eigenlijk het gebrek daaraan, is al langere tijd een heikel punt. Van belangenorganisaties komen herhaaldelijk klachten dat banken door dit gemis hogere tarieven kunnen rekenen of dat klanten op een andere manier nadelen ondervinden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen