Nieuwe ‘LuxLeaks’: Big Four adviseerden over belastingontwijking

Luxemburg heeft meer internationale bedrijven gelokt met geheime belastingafspraken dan eerder werd gemeld. Ook blijken alle Big Four accountantskantoren geadviseerd te hebben over belastingontwijking. Dat stelt het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ dat de fiscale deals van het groothertogdom onderzoekt.

‘LuxLeaks’ meldde vorige maand al dat 340 bedrijven belasting ontweken via afspraken met de Luxemburgse overheid. Daar werden op basis van nieuwe documenten nog eens 35 bedrijven aan toegevoegd, waaronder Walt Disney en Skype. Eerder werden onder meer WE, Ikea, Pepsi en Amazon al met naam genoemd.
Volgens de onderzoekers blijkt uit de documenten ook dat alle vier de grote internationale accountancybureaus als ‘makelaar’ hebben opgetreden bij de belastingdeals. Eerder werd alleen PwC als bemiddelende partij aangemerkt, nu ook EY (het vroegere Ernst & Young), KPMG en Deloitte.
De bevindingen van LuxLeaks zetten in november forse druk op de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Die was als premier van Luxemburg jarenlang verantwoordelijk voor het fiscale regime van het land.
Duitsland, Frankrijk en Italië riepen Brussel onlangs op om met strengere regels te komen, zodat een eind kan worden gemaakt aan belastingvoordelen voor bedrijven. Als het aan de drie grootste economieën van Europa ligt, worden de regels eind 2015 ingevoerd.
Volgens Oxfam Novib tonen de onthullingen aan ‘ hoe urgent de noodzaak is’ voor die maatregelen. ‘ Europese overheden hebben bergen boter op hun hoofd. Aan de ene kant veroordelen ze scherp de belastingontwijking door grote bedrijven, aan de andere kant scheppen diezelfde overheden de regels die dit mogelijk maken. De gemiddelde burger en ontwikkelingslanden zijn de grote verliezers.’
De accountancybedrijven, EY, KPMG, PwC en Deloitte, wilden geen commentaar geven op de bevindingen.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen