Nieuwe leningen ING en EIB voor verduurzaming

Ruim 600 miljoen euro voor nieuwe leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen.

ING en de Europese Investeringsbank (EIB) hebben hun samenwerking verder uitgebreid. De twee financiële partijen stellen ruim 600 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg voor duurzame investeringen.

  • zakelijke klanten in Benelux profiteren
  • EIB drukt rente corporate finance

De EIB leent hierbij 300 miljoen euro aan ING, die een gelijk bedrag inlegt. Door de lening van de EIB, een instelling van de Europese Unie, kan ING op haar beurt leningen verstrekken tegen een lager rentetarief.


Aannames; als CFO of Corporate Controller gebruik je ze elke dag bij het nemen van belangrijke beslissingen. Maar aannames zijn vaak het resultaat van persoonlijke ervaringen, van privé overtuigingen en van de omgeving waarin we opereren. Dat roept de vraag op of de aannames juist zijn. Tijdens de jaarlijkse Leadership in Finance Summit ontdek je hoe je jouw aannames expliciet maakt en omzet in scherpere inzichten en winnende strategieën. Reserveer nu al vrijblijvend je plek op het evenement op 31 oktober in het Spant! in Bussum. Deelname aan het Leadership in Finance Summit is voorbehouden aan (Group-)CFO’s, Financieel Directeuren en Group / Corporate Controllers van organisaties met een omzet vanaf €75 miljoen.

Zakelijke klanten in Benelux

De helft van het totale bedrag gaat naar zakelijke klanten van ING in Nederland en de andere helft naar zakelijke klanten van ING in België en Luxemburg. Via de zeven eerdere soortgelijke programma’s sinds 2009 hebben in totaal circa 3000 ondernemingen financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden ontvangen voor een totaalbedrag van 1,85 miljard euro.

Lagere rente door EIB

De EIB steunt ondernemingen in heel Europa in samenwerking met lokale banken. Daarbij profiteren bedrijven van een lagere rente. “Door de samenwerking met de Europese Investeringsbank kunnen wij bedrijfsfinancieringen aanbieden met een aantrekkelijke rentekorting voor investeringen met een positief effect op klimaat en milieu. Dit kan bedrijven stimuleren nog eerder voor de duurzame investering te kiezen”, verklaart Laurens de Vos, directeur Business Banking van ING Nederland.


Wanneer een casus aan de normen voldoet, wil dit nog niet zeggen dat de inhoud ook maatschappelijk en moreel acceptabel is. Daar waar wet en moraal met elkaar in strijd lijken, of waar er een maatschappelijke verwachtings-kloof is tussen de ‘letter’ van de wet en de bedoeling daarvan, kan er sprake zijn van een dilemma. Het omgaan met een dilemma vraagt om morele oordeelsvorming. Zowel de controlerend accountant als de financial kan en mag niet wegkijken en heeft de verantwoording door te vragen en te signaleren. Schrijf u en uw personeel daarom nu in voor de NBA opleiding ‘Morele oordeelsvorming in de publieke sector’.
Gerelateerde artikelen