Nieuwe fondsen private equity

Nederlandse participatiemaatschappijen hebben in 2008 1,8 miljard euro aan nieuwe fondsen geworven. Dat blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers Corporate Finance. Uit het rapport Ondernemend Vermogen dat de adviesorganisatie in opdracht van NVP heeft opgesteld blijkt bovendien dat private equity een vast deel uitmaakt van de beleggingsportefeuille van banken en pensioenfondsen.

Daarnaast is er een sterke stijging van privé personen, zoals families en vermogende particulieren, die hun vermogen beleggen in al dan niet door henzelf opgezette private equity fondsen. Mede door de marktomstandigheden verkiest deze groep alternatieve beleggingsvormen boven de traditionele.

Volgens het rapport hadden Nederlandse participatiemaatschappijen ultimo 2008 een bedrag van 23,3 miljard euro onder beheer. Dit vermogen was geïnvesteerd in ruim 1.300 bedrijven die voor het overgrote deel (ongeveer 80 procent) in Nederland gevestigd zijn.

Buitenlandse participatiemaatschappijen, die steeds actiever worden in Nederland, hebben circa 25 ondernemingen in portefeuille. De Nederlandse Bedrijven, (mede) door Nederlandse participatiemaatschappijen ondersteund, hebben een gezamenlijke omzet van 84 miljard euro en tellen gezamenlijk ongeveer 320.000 werknemers in Nederland.

De Nederlandse bedrijven die louter door buitenlandse participatiemaatschappijen gefinancierd worden, hebben samen 28,5 miljard euro omzet en ruim 130.000 werknemers, waarvan bijna 31.000 in Nederland.

In totaal verschaffen de met private equity gefinancierde bedrijven 6 procent van de werkgelegenheid in de Nederlandse particuliere sector en circa 19 procent van het bruto nationaal product. Kijk voor het rapport Ondernemend vermogen op www.nvp.nl.

Gerelateerde artikelen