Nieuw dieptepunt voor Europese IPO’s

Met slechts 18 beursintroducties in het eerste kwartaal van 2009 met een totale waarde van negen miljoen euro is er een nieuw dieptepunt bereikt. Slechts 11 van de introducties wisten waarde te creëren. Dit meldt PricewaterhouseCoopers (PwC) in de meest recente IPO (Initial Public Offering) Watch Europe survey.

Niet eerder in de geschiedenis waren er zo weinig beursintroducties als in afgelopen kwartaal, meldt PwC. Uit het rapport blijkt dat de totale waarde van beursgangen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is teruggevallen met ruim 99 procent. Zelfs het zwakke laatste kwartaal van 2008 telde nog 64 beursgangen waarmee in totaal 1,2 miljard euro werd opgehaald.

De meeste IPO’s binnen Europa telde de Poolse Warsaw Stock Exchange. Deze beurs noteerde in totaal zes IPO’s die bij elkaar 6 miljoen euro opbrachten, tweederde van de totale Europese activiteiten. Het Poolse constructiebedrijf Hydrapres SA haalde met zijn IPO in totaal 4 miljoen euro op en was daarmee de grootste Europese beursintroductie. Naast de Poolse beurs werd er alleen aan de beurzen van Londen en Luxemburg geld opgehaald met een beursgang.

Met introducties aan de Londense Alternative Investments Market (één IPO), de NASDAQ OMX Europe (vier IPO’s), de NYSE Euronext (drie IPO’s), waar ook de Amsterdamse beurs deel van uitmaakt, en de Zwitserse beurs werd geen geld opgehaald. Drie van de achttien aandelenuitgiftes waren van niet-Europese bedrijven

Martin Coenen, director Transaction Services van PricewaterhouseCoopers: ‘Dit blijven moeilijke tijden. Het is snel bergafwaarts gegaan in Europa en nu is er een bijna complete stilstand te rapporteren. Het is niet te voorspellen hoe het volgende kwartaal eruit zal gaan zien. Er zijn ongetwijfeld veel bedrijven die behoefte hebben om naar de beurs te gaan, maar alleen de zeer dapperen wagen de sprong. Tot 2010 is de verwachting dat er niet een uiterst geschikt moment zal zijn om een IPO te doen.’

Gerelateerde artikelen