Niet alle bouwbedrijven profiteren van hogere prijzen
Dit stelt het ING Economisch Bureau in het nieuwe Vooruitzicht bouw.
Bouwers optimistisch
Aannemers zijn halverwege 2017 zeer optimistisch gestemd. In het tweede kwartaal van 2017 groeide de bouwproductie met bijna zes procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor geheel 2017 verwacht ING Economisch Bureau een groei van vijf procent. Het zijn de nieuwbouw en vooral de verbouw van woningen die door de aangetrokken huizenmarkt de kar trekken.
“Na enkele jaren van hoge groei in de woningbouw nemen de volumes dit en volgend jaar wel minder toe”, aldus Maurice van Sante, ING senior econoom bouw en vastgoed. “De productie in de utiliteitsbouw en de infrasector beginnen ook aan te trekken waardoor de groei wel breder gedragen wordt.”
Personeels- en materiaaltekorten nemen toe
De aanhoudende groei zorgt er in de bouw voor dat er druk op de productiecapaciteit komt te staan. Bouwbedrijven en toeleveranciers hadden deze in de voorgaande jaren vanwege de recessie juist flink laten inkrimpen. Dit leidt nu tot personeelstekorten. Ook lopen de levertijden van bouwmaterialen op doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren.
Hogere prijzen
Door de toenemende vraag zien veel partijen in de keten – zzp’ers, onderaannemers en toeleveranciers – mogelijkheden om hun prijzen te verhogen. Ook een meerderheid van de bouwbedrijven wil de verkoopprijzen verhogen. Bij lopende, eerder aangenomen projecten is dit echter vaak niet mogelijk waardoor hoge inkoopprijzen druk zetten op de marges van deze bouwers.