New York meest globale stad

New York, Londen en Parijs zijn nog steeds de invloedrijkste en belangrijkste wereldsteden. Ze voelen echter de hete adem van grote steden in opkomende economieën in hun nek, zoals Beijing, Moskou, Sjanghai en Dubai. Dit blijkt uit de Global Cities Index van het consultancybureau A.T. Kearney.

Veel van de nieuw opkomende wereldsteden hebben deel uitgemaakt van een samenleving die lange tijd was afgesloten van de buitenwereld. Dit geeft volgens de onderzoekers aan dat steden zich wereldwijd snel aanpassen aan de dynamiek van globalisering en urbanisatie.

Terwijl nationale overheden de grotere kaders voor globalisering vormgeven, wordt de invloed daarvan het duidelijkst gevoeld in de steden overal ter wereld. Stedelijke gebieden zijn knooppunten van globale integratie, groeimotoren voor de economie van hun land en toegangspoorten

tot de hulpbronnen van hun regio. De steden die zich in de top van de index bevinden, beschikken allemaal over economische macht, zijn in staat mensen en vooral talent aan te trekken, beschikken over een goede informatievoorziening die ook invloed heeft op de rest van de wereld, en zijn op cultureel gebied ontwikkeld.

Tot slot wordt er een politiek gevoerd die openstaat voor de buitenwereld.

Gerelateerde artikelen