Neergang van industrie zet door

Het aantal orders uit binnen- en buitenlands blijft maar afnemen.

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is ook in augustus gekrompen omdat de productie onder druk staat door lagere orders. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Door die zwakkere vraag nemen ook de inkoopactiviteiten af en krimpt de werkgelegenheid in de industrie. Er is nu al veertien maanden op rij krimp van de industriële bedrijvigheid in de eurozone.

  • orders voor industrie onder druk
  • druk op vraag uit belangrijke handelspartners Nederland
  • dalende productiecijfers

De zogeheten inkoopmanagersindex van de Nevi kwam voor augustus uit op een stand van 45,9. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Zowel de orders in Nederland als in het buitenland waren kleiner. Volgens de Nevi was er een lagere vraag vanuit een aantal voor Nederland belangrijke Europese handelspartners.

Kleinste krimp in maanden

Daardoor nam de productieomvang verder af, al was het de kleinste krimp in zes maanden. De werkgelegenheid liet voor de derde maand op rij een daling zien en dat was juist weer de sterkste krimp in bijna drie jaar. Vanwege de zwakkere orders zijn bedrijven terughoudender geworden met het aannemen van extra personeel. Wel gingen de verkoopprijzen voor het eerst in vier maanden omhoog. [artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook:


Verkoopprijzen dalen in stappen

“Productievolumes blijven dalen door de zwakke vraag. Op papier zouden de lagere inkoopprijzen en licht stijgende verkoopprijzen kunnen leiden tot hogere winstmarges in de industrie”, aldus David Kemps, Sector Banker Industrie bij ABN AMRO, in een toelichting. “De verwachting is echter dat veel fabrikanten hun verkoopprijzen juist stap voor stap zullen verlagen om hun verkoop te steunen.”

Laag vertrouwen, positief naar toekomst

De Nevi zegt verder dat het vertrouwen in de Nederlandse industrie op het laagste niveau in tien maanden staat, maar dat bedrijven per saldo positief blijven over de toekomstige productie.

Dalende orders in eurozone

Voor de eurozone was eveneens sprake van een krimp van de industriële bedrijvigheid, aldus marktonderzoeker S&P Global. Daar kwam de index in augustus volgens een definitief cijfer uit op een stand van 43,5. Ook de industrie van het eurogebied kampt met fors dalende orders.

(ANP)


Explore the Core of Risk Management in our 3 day course ‘Financial Risk Management’: Immerse into risk management’s heart, unveiling in particular strategic risk intricacies. Armed with integrated risk management fundamentals, craft adapted and adaptable frameworks


Gerelateerde artikelen