Nederlandse megaclaim Oracle

Massaclaim tegen Oracle en Salesforce van wellicht 10 miljard euro.

The Privacy Collective, een Nederlandse claimstichting, heeft een massaclaim ingediend tegen de Amerikaanse techreuzen Salesforce en Oracle, omdat beide de privacy van miljoenen Nederlanders schenden door illegaal hun gegevens te verzamelen. Op basis van het aantal gedupeerden dat zich bij hen aansluit, kan de totale omvang van de schadeclaim oplopen tot meer dan 10 miljard euro.

“Ze verzamelen op grote schaal gegevens van websitebezoekers en combineren die met aanvullende informatie en zo creëren ze van iedere internetgebruiker een persoonlijk profiel,” schrijft de stichting. Dat profiel wordt vervolgens gedeeld met andere bedrijven en gebruikt om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Voor het verzamelen en delen van de persoonsgegevens horen de techreuzen op basis van de AVG toestemming te vragen.

Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat van de stichting, zegt dat het om een van de grootste gevallen van onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens gaat in de geschiedenis van het internet. Volgens hem worden vrijwel alle Nederlanders, die het internet gebruiken, geraakt door de praktijken van Oracle en Salesforce. Volgens de stichting is het voor het eerst dat zo’n massaclaim voor privacyschendingen in Nederland wordt ingediend.

(bron: CBS; foto Matthew Henry, Unsplash)

Gerelateerde artikelen