Nederlandse inflatie afgenomen tot 4,6 procent in juli
Bij de snelle raming was de inflatie in juli 4,6 procent, meldt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle eerste raming. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In juni waren consumentengoederen en -diensten 5,7 procent duurder dan een jaar eerder. Op 8 augustus worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.
- Logistieke sector kan profiteren van lagere brandstofprijzen …
- … boodschappen in supermarktsector duurder.
- stijging lager dan vorige maand
Een inflatie van 4,6 procent in juli 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,6 procent hoger zijn dan in juli 2022. De inflatie van 4,6 procent in juli komt dus niet bovenop de inflatie van 5,7 procent in juni.
Energieprijzen in plaats van energiecontracten
In juli maakte het CBS voor het eerst gebruik van een nieuwe methode om energieprijzen te meten in het inflatiecijfer. Bij de oude methode werd de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe energiecontracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt volgens het CBS voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. [artikel gaat verder na de volgende alinea]
Lees ook:
- Zakelijke dienstverleners bezorgd over kosten
- Overhaaste verkoop vastgoed niet slim; Er is nog tijd
- Kredietverzekeraar: Gevolgen van dalende bedrijfsfinancieringen in eurozone
Brandstofprijs daalt, boodschappenprijs stijgt
De afname kwam vooral door de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen, die verder daalden. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd 21,6 procent goedkoper na een prijsdaling van 16,3 procent in juni. De prijzen van voedingsmiddelen namen daarentegen wel toe. Zo bedroeg de gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten deze maand 11,6 procent, tegen 12,6 procent in juni. De prijzen van industriële goederen gingen met 6,3 procent omhoog, tegen 7,3 procent een maand eerder. Diensten werden 5,8 procent duurder, na een prijsstijging van 5,7 procent een maand eerder.
Wat gaat ECB doen?
Doordat de inflatie nog altijd boven de doelstelling van twee procent ligt, verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week de rente opnieuw met een kwart procentpunt tot 3,75 procent. Of de ECB de rente bij de volgende vergadering in september verder zal verhogen hangt volgens de centrale bank af van de dan beschikbare economische cijfers. Later komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de inflatiecijfers over de hele eurozone. In juni koelde de inflatie in het eurogebied af tot 5,5 procent op jaarbasis.
(ANP)
Managers, especially those working in the finance sector, are bombarded by macroeconomics and financial news from around the world. Since almost all decisions in this increasingly interconnected world depend on both macro and foreign developments, it is important for managers to understand how to integrate this information into a coherent framework. In the Understanding Global Macroeconomics program the participants will be introduced to various aspects of macroeconomics and will get acquainted with the main concepts and policy debates: from economic growth to monetary policy. Register now your place at the 3 day course at the Amsterdam Institute of Finance.