Nederlandse export krimpt (verder)

Handel weer minder

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen daalde ten opzichte van het voorgaande jaar.

  • Export van aardolieproducten, machines, transportmiddelen, en voedings- en genotmiddelen daalde
  • Negatieve vooruitzichten in exportradar voor april
  • Duitse industriële productie vertoont grotere krimp

Deze krimp markeert een voortzetting van een dalende trend die begon in juni 2023. In januari was er al een daling van 3,1 procent. Ook de goederenimport vertoonde een neerwaartse trend met een afname van 4,2 procent in februari, vooral door minder import van machines en aardolieproducten.

Exportvooruitzichten verslechteren in april

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meet maandelijks de omstandigheden voor de internationale handel met de exportradar. Deze radar geeft aan dat de omstandigheden voor de export in april ongunstiger zijn dan in februari. Nederlandse producenten waren negatiever over de buitenlandse orderpositie en de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie was groter.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


De goederenexport bedroeg voor de coronacrisis bijna 516 miljard euro. Deze export omvat zowel producten van Nederlandse makelij als wederuitvoer. In Nederland geproduceerde produkten vertegenwoordigen 55% van de totale goederenexport, terwijl wederuitvoer met 5,4% toenam tot 231 miljard euro. Verder meldt het CBS dat belangrijkste exportgoederen zijn; machines en vervoermaterieel, gevolgd door chemische producten, minerale brandstoffen, voeding en levende dieren, en gefabriceerde goederen.

Naast goederenexport is ook de dienstenuitvoer van groot belang. Diensten zoals intellectueel eigendom, zakelijke diensten en vervoersdiensten dragen bij aan een totale dienstenuitvoer van ongeveer 236 miljard euro. Deze sector groeide afgelopen jaar met maar liefst 12%. Zakelijke diensten en intellectueel eigendom vormen hierbij de grootste categorieën, aldus het CBS.

Bedrijven kunnen zich beschermen tegen risico’s die voortvloeien uit internationale handel.

  • Exportkredietverzekering: Hiermee dekken bedrijven zich in tegen betalingsrisico’s bij exporttransacties.
  • Transportverzekering: Deze verzekering beschermt tegen schade of verlies van goederen tijdens transport.
  • Incassobureau: Bedrijven kunnen een incassobureau inschakelen om openstaande facturen te innen bij buitenlandse klanten. 

    Op FM Dag 2024 wordt onder meer de risico’s, juridische valkuilen en aansprakelijkheden van bedrijfsbestuurders besproken

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen