Nederlandse economie uit recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal uit de recessie gekomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de economie in de maanden juli tot en met september met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Volgens de eerste, voorlopige raming van het CBS is de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2009 met 3,7 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze krimp is aanzienlijk kleiner dan die in het eerste halfjaar. Vergeleken met het tweede kwartaal groeide de economie weer.

De export was aanzienlijk lager dan een jaar geleden maar ook hier is de daling veel minder dan in het eerste halfjaar. De investeringen vielen wel verder terug. Huishoudens blijven terughoudend bij hun uitgaven. De overheidsbestedingen namen als enige wel toe. Het aantal banen was ruim 140 duizend lager dan een jaar geleden.

Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2009 met 0,4 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Dit is het eerste kwartaal met een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei na vier kwartalen met een negatieve groei. Nederland is hiermee volgens de gangbare definitie uit de recessie.

Gerelateerde artikelen