Nederlands pensioenstelsel zware dobber

Het Nederlandse pensioenstelsel wordt in vergelijking met andere Europese landen zwaar getroffen door de economische crisis. Ons pensioenmodel blijkt erg kwetsbaar en brengt daarmee de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven in gevaar, zo blijkt uit Aon Consulting's 'European Business Leaders Survey 2009'.

Het jaarlijkse onderzoek van Aon onder topmanagers laat grote verschillen in de pensioenmodellen in Europa zien en de invloed van de financiële onrust hierop. Bedrijven in Nederland worden door het stelsel van gegarandeerde pensioenregelingen het hardst getroffen door de recessie.

Bedrijven in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje ervaren vanwege de genereuze overheidspensioenen de minste problemen. Bedrijven in Scandinavië, die geen gegarandeerde pensioenen kennen, maar een vaste bijdrage (pensioenpremie) van de werkgever (het Defined Contribution (DC)-systeem), komen er ook beter van af.

Als een van de weinige Europese landen kent Nederland een gegarandeerde pensioenregeling, die voor het grootste deel (70-100 procent) voor rekening komt van de werkgever.

“Als gevolg van de ontwikkelingen op de beurzen en de scherp gedaalde rente moeten werkgevers soms vele miljoenen euro’s bijstorten om tekorten aan te vullen”, zegt Wim Hoek, Managing Director Aon Consulting in Nederland. “Hierdoor nemen de kosten fors toe. Bedrijven in landen met andere pensioenstelsels hebben nu een concurrentievoordeel.”

In veel landen bouwen bedrijven op een andere manier pensioen op. Bijvoorbeeld via de staat (staatspensioen). Een genereus staatspensioen betekent een geringe bijdrage van werkgevers aan de pensioenopbouw. Ook bedrijven in Scandinavische landen, en dan met name Zweden en Denemarken, zijn met hun regelingen op basis van een vaste bijdrage van de werkgever in het voordeel. Hier hoeven werkgevers vooralsnog geen extra bijdrage aan de pensioenregeling te geven.

Gerelateerde artikelen