Nederlands Cyber Collectief lanceert Cyberwacht voor mkb

Het Nederlands Cyber Collectief heeft de Cyberwacht gelanceerd, een spoeddienst voor gehackte bedrijven. De spoeddienst bestaat uit een noodnummer voor mkb

De Cyberwacht beperkt schade, onderzoekt oorzaken en verwijdert, indien mogelijk, malafide software. Zonder verzekering of abonnement. Van advocaat tot consultant: alle mkb’ers krijgen steun.

'Nu grote bedrijven steeds beter zijn beveiligd, richten cybercriminelen zich vaker op het mkb. Zij zijn een aantrekkelijk doelwit en weten zich vaak geen raad bij een hack', zegt Kokke van der Werf betrokken bij het Nederlands Cyber Collectief. Uit de pilot van de Cyberwacht kwamen in de eerste vier weken 117 telefoontjes binnen van verontruste mkb’ers die zich allemaal afvroegen 'Waarom juist ik?'.

Probleem van formaat

Uit de pilot kwam naar voren dat e-mailfraude, ransomware en website-overname de grootste cyberproblemen zijn voor mkb’ers. Deze technieken gebruiken hackers om informatie en bestanden te stelen. Met als gevolg: een datalek in het bedrijf. Uit onderzoek van ESET Nederland, partner van het Nederlands Cyber Collectief, blijkt dat vier op de tien mkb’ers de afgelopen twee jaar een datalek heeft gehad. Naast spoedhulp staan op de website van het Nederlands Cyber Collectief tips voor hoe te handelen bij een datalek.

Onafhankelijk

De Cyberwacht is een initiatief van het Nederlands Cyber Collectief, een onafhankelijk verbond waarin bedrijfsleven en overheidsinstellingen samen strijden voor een cyberveilig mkb. Onder meer Veilig Internetten, Meld Misdaad Anoniem en Nationale-Nederlanden zijn aangesloten. Het Nederlands Cyber Collectief geeft oplossingen en tips bij een hack.

Meer informatie op de website van het Nederlands Cyber Collectief.

Gerelateerde artikelen