Nederland tegen cashloos

Meer dan de helft van de Nederlanders is tegen een cashloze maatschappij.

Nederland meer behoudend over een cashloze maatschappij dan andere Europese landen: 29 procent hier is voor het afschaffen van contant geld, tegenover een Europees gemiddelde van 47 procent. Meer dan de helft van de Nederlanders, 56 procent, is zelfs tegen een cashloze maatschappij. Die groep wordt echter wel kleiner: bij een ander onderzoek vijf jaar geleden was nog 78 procent ertegen.

Dit blijkt vandaag uit een Europese rondvraag door fintech leverancier Capterra, waaraan ook duizend Nederlanders meededen. En ook al is de helft tegen cashloos, toch heeft ook de helft (47 procent) een wallet-app op de mobiel geïnstalleerd. Het meest genoemde (50 procent) voordeel om contact te betalen is de zekerheid om overal en altijd te kúnnen betalen. De belangrijkste voordelen van mobiel betalen zijn volgens de ondervraagden hygiëne (30 procent) en snelheid (idem), maar een belangrijk nadeel zijn veiligheidszorgen.

Overigens zou hygiëne juist de reden moeten zijn om tégen cashloos te zijn: uit onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt namelijk dat het coronavirus 10 tot 100 keer sneller verdwijnt van een bankbiljet dan van harde, gladde oppervlakken, zoals bankkaarten en toetsen.

(bron: Capterra; foto: Robert Anasch, Unsplash)

Gerelateerde artikelen