Nederland verliest grip op veiligheid internet

Technologische afhankelijkheid dreigt van Amazon, Microsoft, Google en Oracle.

Het kabinet moet onmiddellijk ingrijpen om te voorkomen dat de economie te afhankelijk wordt van Amerikaanse en Chinese technologie. Daarvoor waarschuwt de Cyber Security Raad in een nieuw advies, meldt het FD.

Als Nederland niet ingrijpt, dreigt het zijn greep op de beveiliging van het internet te verliezen en eigen technologische kennis kwijt te raken, stelt de raad. De tijd dringt, volgens het adviesorgaan, dus “er moet én kan nu actie worden ondernomen om strategische autonomie te waarborgen”.

Nederland is voor zijn digitale diensten grotendeels afhankelijk van Amerikaanse bedrijven als Microsoft, Amazon, Google en Oracle. Deze afhankelijkheid brengt Nederland onder controle van andere landen, waarschuwt de raad. Hierdoor kan de overheid niet zelf de regels bepalen rond bijvoorbeeld spionage en privacy.

Om die ontwikkeling tegen te gaan zou digitale autonomie centraal moeten staan in het kabinetsbeleid. Dit kan door strategisch waardevolle techbedrijven te steunen, zo nodig door het nemen van een belang, aldus de raad.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen