Nederland minder innovatief

Nederland zakt een plek in de verder vrij stabiele top tien van meest innovatieve landen.

Nederland is gezakt van de vierde naar de vijfde plek in de top tien van meest innovatieve landen ter wereld. In 2018 stond Nederland nog op de tweede plek. Dit jaar is van plaats gewisseld met het Verenigd Koninkrijk. Zwitserland staat wederom om de eerste plek, gevolgd door Zweden en de VS. De overige plaatsen zijn voor Denemarken (5), Finland, Singapore, Duitsland en – voor het eerst in de top tien – Zuid Korea (10).

Zo blijkt vandaag uit de Global Innovation Index (GII, pdf), samengesteld door INSEAD, Cornell University en de World Intellectual Property Organization (WIPO). De index meet de innovatieprestatie van elk van de 131 landen aan de hand van R&D uitgaven, hoger onderwijs, regelgeving, infrastructuur, en innovaties zelf. Verwacht wordt dat investeringen en innovaties sterk zullen afnemen door de coronacrisis.

De top tien verandert maar weinig door de jaren. Dat komt volgens het rapport door de goede balans die deze landen hebben tussen de innovatie-input – kenniscreatie, onderzoek, en investering – en de output – toepassing, exploitatie en impact van techniek en ideeën.

(bron: INSEAD; foto: Aaron Burden, Unsplash)

Gerelateerde artikelen