Nederland heeft op één na hoogste gasprijs van Europa

Europese gasprijs omhoog naar nieuw record
Nederlandse huishoudens betalen veel meer voor energie dan elders in Europa.

Voor gas betalen we in Nederland bijna twee keer zoveel als het gemiddelde in Europa. De stroomprijs ligt bijna vijftien procent hoger. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl 

Het onderzoek is gedaan op basis van cijfers in de Household Energy Price Index (HEPI) van juni 2022 in 33 Europese steden.

De Nederlandse gasprijs is momenteel 23,2 eurocent per kilowattuur (kWh). Dat komt neer op 2,25 euro per kubieke meter (m3), inclusief belastingen. Het Europese gemiddelde ligt met 12,4 eurocent per kWh bijna de helft lager. Alleen in Zweden is het met 23,8 euro per kWh nog iets duurder dan bij ons. In onze directe buurlanden is de gasprijs bijna de helft lager dan in Nederland. Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh. Ook huishoudens in Servië en Kroatië hebben goedkoop gas voor respectievelijk 3,3 en 5,2 eurocent per kWh.

De gaskosten vormen het grootste deel van de totale energierekening. Volgens Koen Kuijper, onderzoeker bij Energievergelijk.nl, hebben we de hoge gasrekening voor een belangrijk deel te danken aan de hoge belastingen: “Ruim 37 procent van onze gasrekening bestaat uit overheidsheffingen, zoals energiebelasting en btw. Nergens anders in Europa is dit aandeel zo groot.” Maar er is meer aan de hand, stelt Kuijper: “Markten die momenteel sterk afhankelijk zijn van geïmporteerd gas, hebben vaker hogere prijzen dan markten met meer waterkracht, kernenergie of eigen kolen in hun energiemix.” Tegelijkertijd grijpt de overheid in veel landen hard in om de prijzen te dempen, bijvoorbeeld in Roemenië en Bulgarije. Daar wordt de gasprijs kunstmatig laag gehouden door prijsplafonds. Veel leveranciers opereren daar momenteel met negatieve marges.

Ook voor elektriciteit betalen we in Nederland bovengemiddeld veel, al is het verschil minder groot dan bij gas. Uit de Europese prijsindex blijkt dat we gemiddeld 30,5 eurocent per kWh betalen. Dat is 4 cent boven het Europese gemiddelde, waarmee we op de 10e plaats uitkomen in Europa. In Italië is stroom het duurste, namelijk ruim 51 eurocent per kWh. Ook onze buren, Duitsland en België, betalen met een kWh-prijs van respectievelijk 40 en 35 eurocent, meer dan wij. Toch zijn er nog genoeg landen waar stroom juist een stuk goedkoper is, zoals Frankrijk (24,8 cent) Finland (24,2 cent) en Zwitserland (21,4 cent). Wederom betalen Hongaarse huishoudens met een stroomprijs van 9,9 eurocent per kWh het minst. Ook Montenegro (10,5 cent), Malta (12,3 cent) en Bulgarije (12,3 cent) zijn spotgoedkoop, vergeleken met Nederland.

Gerelateerde artikelen