Nederland: grotere rol Europees noodfonds

Om te zorgen voor een gezond huishoudboekje van elke EU-lidstaat, moet het Europese noodfonds ESM een stevigere vinger in de pap krijgen. Het gaat dan om een grotere rol bij de bezuinigingen en hervormingen in die landen die bij het ESM aankloppen voor steun.

Dat willen Nederland en negen andere EU-lidstaten. Zij streven naar een sterkere structuur om crises te kunnen opvangen en komen met nieuwe voorstellen om de eurozone te versterken. De groep wil ook dat wanneer een land in de problemen komt door een enorme overheidsschuld, eerst de betrokken investeerders en beleggers hun verlies nemen. Pas daarna, en onder strikte voorwaarden, kan worden overgegaan tot steun vanuit het noodfonds.

“Landen hebben de verantwoordelijkheid om zich te houden aan de Europese afspraken over begrotingstekorten en staatsschulden. Maar als het toch fout gaat, is het belangrijk om de crisis zo goed mogelijk op te vangen. Snel en adequaat handelen zal de impact beperken'', zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Gerelateerde artikelen