Nederland Europees laagtekampioen faillissementen

Aantal bankroete bedrijven in Europa afhankelijk van steunmaatregelen van overheden.

Sinds de coronacrisis nam in ons land het aantal faillissementen af, maar binnen de Europese Unie (EU) is een tegengestelde ontwikkeling gaande. In het tweede kwartaal van 2020 daalde het aantal faillissementen daar nog, om vervolgens meerdere kwartalen op rij te stijgen.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van Eurostat over de faillissementen in de Europese Unie vanaf 2015. Het aantal faillissementen binnen de EU was in 2020 net als in Nederland lager dan in 2015. Vanaf het derde kwartaal 2017 tot halverwege 2019 lieten de Nederlandse faillissementen een licht stijgende trend zien, rond 60 procent van het aantal in 2015.

Het aantal faillissementen binnen de EU was vanaf eind 2016 enkele jaren stabiel op ongeveer 80 procent van het niveau van 2015. Hierop volgde begin 2020 een daling die doorzette tot in het tweede kwartaal. Daarna steeg het aantal faillissementen binnen de EU, terwijl het aantal in Nederland fors daalde.

Dit kan niet los worden gezien van de overheidssteun in verband met corona voor Nederlandse bedrijven, stelt het CBS. Niet binnen alle EU-landen werd in dezelfde mate steun verleend en ook het palet aan ingezette steunmaatregelen verschilde per land.

Bij slechts drie EU-landen die data leverden was het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2021 hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Roemenië was de toename met 150 procent het sterkst en ook in Spanje is het aantal faillissementen meer dan verdubbeld. I

n België, Frankrijk en Duitsland was het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2021 juist lager dan in het eerste kwartaal 2020. De daling van het aantal faillissementen in ons land was relatief echter nog sterker. 

In België, Frankrijk en Duitsland werd naast steunmaatregelen zoals in Nederland, ook ingezet op een specifieke maatregel ter voorkoming van faillissementen. Zo werd in België een moratorium op faillissementen ingesteld tot halverwege juni 2020. Hierdoor kon de faillissementsprocedure niet worden gestart voor ondernemingen die tot 18 maart nog in goede gezondheid verkeerden. In Frankrijk en Duitsland werden soortgelijke wijzigingen in faillissementsprocedures doorgevoerd.

 

Gerelateerde artikelen