Nederland bevriest bijna 400 miljoen aan Russisch geld

Nederland bevriest bijna 400 miljoen aan Russisch geld
In Nederland is 392 miljoen euro aan Russische tegoeden en transacties bevroren, meldt minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer.

In totaal zijn 188 meldingen van banken, verzekeraars, andere financiële instellingen en trustkantoren binnengekomen. En de teller loopt op, benadrukt de bewindsvrouw.

Instellingen waar vermogen en/of tegoeden van Russen zijn ondergebracht die op de sanctielijsten staan, moeten dit bevriezen, anders maken ze zich schuldig aan een economisch delict. Ook moeten ze melding maken bij de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Begin vorige week had Kaag het nog over 6 miljoen euro aan bevroren Russisch geld, hoewel ook dat al snel achterhaald was. DNB-baas Klaas Knot had het vrijdag in Nieuwsuur over 200 miljoen euro. Ook de tussenstand die de minister nu met de Kamer deelt, geeft volgens haar “vermoedelijk geen actueel beeld van de daadwerkelijke sanctiehits en bevriezingen”. De Kamer wordt vaker bijgepraat, belooft ze.

Kaag benadrukt dat financiële instellingen “alleen vermogen van gesanctioneerde personen kunnen bevriezen als het vermogen bij hun is ondergebracht of hun diensten worden gebruikt”. Bij het uitvoeren van sancties zijn de financiële instellingen zelf, hun toezichthouders, ministeries én in sommige gevallen het Openbaar Ministerie betrokken. Omdat er zoveel verschillende “rollen en verantwoordelijkheden” zijn, wil het kabinet dat een werkgroep, die onder het ministerie van Buitenlandse Zaken valt, kijkt naar “de effectiviteit van de uitvoering en handhaving van de sanctieregelgeving”.

Gerelateerde artikelen