Nederland beste ondernemer Europa

Meest concurrerende en dynamische economie van Europa, maar te weinig vernieuwing.

Op de de ranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF) steeg ons land naar plaats 4, waarmee het traditioneel goed scorende landen Duitsland en Zwitserland voorbijgaat. Vooral op vlak van ondernemerschap heeft de Nederlandse economie stappen vooruit gezet. Op nummer drie staat Hongkong, tweede is de VS en bovenaan staat Singapore, die de VS van de koppositie stootte.

Als het gaat om een “dynamische economie”, stijgt Nederland volgens het WEF van de derde naar de tweede plek, na de Verenigde Staten. Daarbovenop profiteert Nederland van stabiele overheidsfinanciën en sterke instituties zoals onafhankelijke rechtspraak. De van oudsher open economie van handelsland Nederland draagt ook bij aan het vermogen tot concurreren.

Zwakke plekken zijn er ook. Nederland scoort slechter als het gaat om vernieuwing op de lange termijn. De publieke en private investeringen in onderzoek, technologische ontwikkeling en ICT lopen bijvoorbeeld steeds verder achter op die van Duitsland, de VS en Zwitserland, die hierin de kroon spannen. Daarmee dreigt Nederland belangrijke kennis over “sleuteltechnologieën” als kunstmatige intelligentie of cloudsoftware mis te lopen.

(bron: ANP)

 

Gerelateerde artikelen