NBA stapt uit werkgroep met VNG

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakte gisteren bekend dat ze adviseert gemeenten om niet te betalen voor duurdere accountantscontrole als gevolg van strengere controleregels. In reactie hierop ziet de branchevereniging van accountants NBA af van deelname aan de werkgroep Accountantscontrole. Dat meldt de site Accountancynieuws.

De hogere rekeningen voor controlewerk bij gemeenten komen voort uit verhoogde controlestandaards die de accountants zelf hebben aangelegd, stelt de VNG. Voor dat ‘beroepsrisico’ zouden accountants zelf moeten opdraaien.
Volgens de NBA moeten de gemeenten de hand in eigen boezem steken als ze geconfronteerd worden met hoge accountantskosten: “Accountants moeten bij de controle van gemeenten regelmatig meer werk doen dan oorspronkelijk verwacht.  Bijvoorbeeld omdat er meer gecontroleerd moet worden, de kwaliteit van de financiële administratie of de interne controle bij de gemeente tegenvalt of omdat de controleregels zijn aangescherpt. Of  er voor dat meerwerk ook betaald moet worden is afhankelijk van (meerjarige) contractafspraken hierover tussen de individuele accountant en de gemeenteraad. Zij doen er goed aan bij het sluiten van een contract rekening te houden met hogere kwaliteitseisen.” 
Dat stelt de NBA in reactie op een bericht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG. Verder neemt de NBA het de VNG kwalijk dat ze haar bezwaren dat de niet heeft gedeeld binnen de werkgroep Accountantscontrole, waarin ook de NBA participeert. “Omdat dat bij een eerdere kwestie ook al het geval was, heeft de NBA besloten af te zien van verdere deelname aan deze werkgroep.” 
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen