NBA pleit voor financiële versoepeling na corona

De NBA bepleit diverse maatregelen om de economie na de coronacrisis weer op stoom te krijgen.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) pleit voor een herstartkrediet voor levensvatbare bedrijven en een ruimere terugbetalingsregeling bij de overheid na de coronacrisis. Aflossen van de lening start in dit scenario vanaf 1 januari 2022 en ondernemers krijgen 60 maanden de tijd voor terugbetalen van de lening in plaatst van de nu 36 maanden.

De NBA  is van mening dat ondernemers niet alleen tijdens de pandemie hulp moeten krijgen van de overheid, maar dat er ook perspectief moet worden geboden na corona. De ondernemer kan regie nemen op een aantal vlakken waar men zelf invloed op heeft, maar ook de overheid en de accountant kunnen een belangrijke rol spelen.

Alle steunmaatregelen helpen de mkb-ondernemers op de korte termijn, maar uiteindelijk moeten de uitgestelde betalingen betaald worden. Het is dus belangrijk om te kijken hoe na corona, wanneer regelingen stoppen en terugbetalingen starten, de ondernemer overeind blijft. Laat ondernemers niet op 1 juli of 1 oktober 2021 starten met terugbetalen van hun uitgestelde betalingen, roept de NBA op. Geef ondernemers wat meer lucht en ruimte en start met verplicht aflossen op 1 januari 2022. Ook zou er spreiding van schuldenaflossing aan de overheid over 60 maanden in plaats van 36 maanden moeten komen: dat maakt voor een groter aantal levensvatbare bedrijven de kans op een succesvolle herstart aanzienlijk groter. Tot slot pleit de BA voor een herstartlening: een borgstelling door de overheid kan voor ondernemingen die in beginsel levensvatbaar zijn, maar zich al zwaar in de schulden hebben gestoken en geen toegang meer hebben tot reguliere financiering ruimte geven voor een herstart.   

Gerelateerde artikelen