Nauwelijks M&A in telecomsector

In de wereldwijde telecomsector vinden nog nauwelijks fusies en overnames plaats. Dat stelt PricewaterhouseCoopers in het rapport M&A Insights Telecoms Sector. De overname- en fusiemarkt is eind 2008 vrijwel tot stilstand gekomen. De totale waarde van transacties bleef vorig jaar op 51 miljard euro steken, tegenover 185 miljard euro over 2007.

Vooral in Centraal- en Oost-Europa werden overnames gedaan. Noord- Amerika zag de waarde van het aantal transacties substantieel dalen, maar in aantallen bleef het, ondanks de crisis, nog redelijk stabiel. Binnen Azië-Pacific waren er voornamelijk interregionale transacties. Het Midden- Oosten zag als enige regio het aantal transacties groeien, de mobiele markt wordt als grote groeimarkt gezien.

Volgens PwC lijken telecombedrijven de crisis het hoofd te kunnen bieden. Zij hebben geleerd van de internetcrisis begin deze eeuw en er zijn binnen de sector minder schulden. De toekomst van de telecomsector ziet er goed uit. Bedrijven zullen verliesmakende divisies moeten afstoten. 2009 staat in het teken van kostenreducties in de gehele branche. Dit zal leiden tot kansen voor grotere telecombedrijven, omdat zwakkere spelers gedwongen zullen zijn om te gaan fuseren.

Gerelateerde artikelen