Nationale kampioenen

fallback
Jean-Paul Votron (Fortis) heeft zijn acquisitie, terwijl Rijkman Groenink (ABN Amro) zich beweegt in een Italiaans wespennest. En passant lanceert de eurocommissaris Charlie Mc Greevy een onderzoek naar de vraag waarom het met consolidatie van de financiële sector in de EU maar niet wil lukken.

Votron presenteerde het trots als een tweede thuismarkt. Turkije naast de Benelux. Op de gevel van 173 vestigingen van de overgenomen Disbank prijkt binnenkort het Fortis-logo. Votron heeft daarmee zijn Europese overname, notabene in de toekomstige groeimotor van Europa, te pakken. Het blijkt een van de spaarzame fusies en overnames in de financiële sector. Ja, Rijkman Groenink met zijn ABN Amro mag ook worden genoemd. Maar of deze overname in een sterk beschermd Italiaans bankenlandschap doorgaat, is nog maar zeer de vraag. De Italiaanse Centrale bank staat niet te springen om buitenlandse inmenging en Groenink kent in de strijd om Antonveneta een geduchte concurrent in Banca Popolare de Lodi. Die laatste heeft inmiddels meer aandelen in handen.

Ongenoegen
Het zijn uitzonderingen die de regel bevestigen: met de consolidatie in de financiële sector wil het nog niet zo vlotten. Dat tot ongenoegen van eurocommissaris McGreevy die sterk voorstander is van schaalgrootte in het bankenlandschap. ‘Een efficiënte, geïntegreerde financiële sector is essentieel voor de economische groei en concurrentiekracht van Europa.’ De EU is bang dat kleine, gefragmenteerde spelers het onderspit delven in de strijd met de financiële sectoren van landen als de Verenigde Staten en China.

Dat moet volgens McGreevy worden voorkomen. ‘Empirische data van de sector laat een laag volume aan grensoverschrijdende fusies en overnames zien. Wij willen weten wat hiervan de onderliggende oorzaken zijn en wat de obstakels zijn voor financiële partijen om de mogelijkheden tot consolidatie niet te op te pakken.’

Input
De eurocommissaris roept stakeholders in de financiële sector op om via http://europa.eu.int/comm/internal_market/finances/cross-sector/index_en.htm hun reactie te laten weten. Tot 15 juni hebben belangstellenden de tijd om te reageren via dit interactieve gereedschap. De resultaten worden gebruikt als input van een bijeenkomst van ministers van financiën van de EU-landen in september dit jaar. Wellicht is Rijkman Groenink één van de eersten die reageert. Hij zal zijn ongenoegen over een schier ondoordringbare financiële markt in Italië niet onder stoelen of banken willen steken.

Hij gaf eerder richting McGreevy aan dat politiek en toezichthouders in Europa vaak grensoverschrijdende fusies en overnames in de weg staan. Volgens hem is de trend in de financiële sector nog steeds nationale consolidatie, aangemoedigd door de wens van de nationale politiek om tot nationale kampioenen te komen. Het heeft er alle schijn van in Italië.

Gerelateerde artikelen