Mondiale inkooptrends 2015

Wat zijn de belangrijkste inkooptrends voor 2015? Supply Value heeft net als afgelopen jaren onderzocht wat voor het komende jaar de belangrijkste inkooptrends en -ontwikkelingen. Enkele resultaten uit het onderzoek.

Uit het onderzoek komen de volgende top 3 inkooptrends voor 2015 naar voren: 
1. Meer aandacht voor ketenoptimalisatie.
2. Meer focus op kostenbesparing.
3. Meer behoefte aan flexibiliteit.
Inkooptrend 1: Meer aandacht voor ketenoptimalisatie
De belangrijkste inkooptrends voor 2015 is meer aandacht voor ketenoptimalisatie. Ketenoptimalisatie wordt in de huidige markt gezien als de manier om verdere verbeteringen te realiseren. Om ketenoptimalisatie te realiseren moeten organisaties beter samenwerken. Organisaties moeten kijken naar de gehele waardeketen en ervoor zorgen dat informatie en kennis binnen de keten optimaal wordt gedeeld.
Inkooptrend 2: Meer focus op kostenbesparing
Meer focus op kostenbesparing is inkooptrend nummer 2 voor 2015. Veel organisaties zoeken naar mogelijkheden om hun bedrijfsresultaat verder te verbeteren. Het verhogen van de verkoop wordt steeds moeilijker aangezien de marktgroei in vele markten zeer beperkt is. Hierdoor kijken steeds meer organisaties naar de mogelijkheid om kosten verder te verlagen. Inkoop wordt gezien als de ideale partij om kostenbesparingen te realiseren.
Inkooptrend 3: Meer behoefte aan flexibiliteit
Meer behoefte aan flexibiliteit was in 2014 de nummer 1 inkooptrend. Deze trend is gedaald naar nummer 3 voor 2015.  In de huidige markt willen weinig organisaties volumeverplichtingen aangaan voor een lange periode als gevolg van een grote onzekerheid in de marktvraag. Organisaties zoeken naar mogelijkheden om hun risico te beperken, maar toch levering garanties te kunnen bedingen. In onderstaande figuur zijn de top 10 trends 2015 inclusief score weergegeven. 
Voor 2015 is het onderzoek wereldwijd uitgevoerd, in samenwerking met diverse nationale inkoopverenigingen. In totaal namen 551 respondenten deel aan het onderzoek – 51% van de respondenten kwam uit Europa, 33% uit Noord Amerika en 11% uit Azië. Nederland is het sterkst vertegenwoordigd met 32% van de deelnemers, gevolgd door de VS met 30% en België met 11%. 
Het volledige onderzoeksrapport inclusief aanbevelingen en nuttige tips is te downloaden op de website van Supply Value
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen