“Mogelijk miljardenverlies financiele sector door energietransitie”

De energietransitie kan de Nederlandse financiële sector miljarden kosten als deze te abrupt verloopt. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor "schokken" bij de overgang naar hernieuwbare energie.

DNB voerde een speciale stresstest uit over dit thema. De toezichthouder onderzocht verschillende scenario's, voor het geval dat de energietransitie niet zo vlekkeloos verloopt als politici graag willen. Als er bijvoorbeeld lang onduidelijkheid is en dan plotseling een fikse CO2-belasting ingevoerd wordt of  een nieuwe technologie de hele energiemarkt op zijn kop zet, kunnen banken dit financieel voelen. In een van de onderzochte scenario's bedraagt de rekening een slordige 159 miljard euro.

DNB-president Klaas Knot nuanceert het onderzoek wel enigszins. Hij noemt de studie meer een “vingeroefening'', omdat dit soort berekeningen eigenlijk nog niet eerder zijn gedaan. Volgens het centralebankhoofd kunnen overheden onnodige kosten voorkomen door tijdig een effectief klimaatbeleid te voeren. En banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten alle risico's, bijvoorbeeld bij beleggingen in fossiele energie, goed inprijzen zodat ze straks niet voor verrassingen komen te staan.

Gerelateerde artikelen