Moeizaam herstel van coronacrisis

Dit jaar alleen herstel in de sector handel en deels in de sector industrie.

Door de coronamaatregelen en de dreiging van nieuwe besmettingen kan de Nederlandse economie nog niet op volle kracht opereren. Vanwege die aanhoudende onzekerheid zullen veel sectoren dit jaar moeizaam herstellen. Dat constateert de Rabobank op basis van een onderzoek van economen en sectorspecialisten.

Horeca en zakelijke dienstverlening zien de grootste terugval. In de bouw moet het dieptepunt nog komen. De handel lijkt zich volgens het onderzoek beter te herstellen dan gedacht. Ook de grootste krimp in de industrie lijkt achter de rug te zijn. Echter “vanwege de internationale spanningen zoals de handelsoorlog tussen de VS en China en Brexit verwachten we geen volledig herstel voor de exportgerichte industrie,” aldus de Rabobank.

De regionale groeiverwachtingen verschillen sterk, omdat het aandeel van sectoren in de economie verschilt per regio. “De krimp valt waarschijnlijk nog enigszins mee in het centrum van het land, terwijl de klap waarschijnlijk het grootst is in andere regio’s, vooral industrieregio’s, soms aangevuld met een grote transportsector, zoals Noord- en Zuid-Limburg, Zeeland en delen van Groningen en Friesland.”

(bron: ANP; foto: Jukan Tateisi, Unsplash)

Gerelateerde artikelen