MKB moet meer investeren

Ondanks goede positie loopt MKB achter op economie met investeringen.

Om concurrerend te blijven moet het MKB meer gaan investeren. Dat heeft voorzitter Harold Goddijn van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap gezegd bij de presentatie van het Jaarbericht Staat van het MKB 2019. Dat door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ingestelde comité geeft advies over het bevorderen van duurzame groei bij het midden- en kleinbedrijf.

De investeringen in het MKB blijven nu achter bij de groei van de economie. Dat heeft negatieve gevolgen voor de groei van de arbeidsproductiviteit. Het comité meent dat bedrijven onder meer geld in de ontwikkeling van het personeel moet steken.

Het midden- en kleinbedrijf staat er momenteel goed voor. De toegevoegde waarde van niet-financiële bedrijven nam vorig jaar met 5,4 procent toe tot 241 miljard euro, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die toename is volgens het statistiekbureau grotendeels te verklaren door een toename van de arbeidsproductiviteit. Personeelstekorten zaten verdere groei wel in de weg. De groei van de arbeidsproductiviteit vlakte af bij zogenoemde microbedrijven, met tussen de twee en negen werknemers en kleine bedrijven met tien tot 49 werknemers.

Succesvolle bedrijven investeren volgens het comité niet alleen in de vaardigheden van het personeel. Zij steken ook geld in de vernieuwing van managementpraktijken, product- en procesinnovaties, digitalisering en het vergroten van de afzetmogelijkheden. “Het succes en dus de vergroting van de productiviteit schuilt vaak niet zozeer in nieuwe technologie, maar vooral in de manier waarop een onderneming wordt geleid”, constateert het. Het comité wil verder dat overheden mogelijkheden bieden om verder te groeien. Zo zouden bedrijven niet ontmoedigd moeten worden om werknemers in vaste dienst te nemen.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data

(bron: ANP, CBS)

Gerelateerde artikelen