MKB laat veel subsidie liggen

Minder dan één promille van MKB weet energiesubsidie te krijgen, ontvangers doorgaans steeds dezelfde.

Slechts 1 op de 1200 startups en MKB-ondernemers heeft de laatste zes jaar succesvol een subsidie voor energie-innovatie gekregen. Startups en MKB’ers lopen tientallen miljoenen euro’s mis, omdat zij niet de weg kennen naar alle overheidspotjes voor de energietransitie. Groene subsidies, inkoopbudgetten en regionaal aanjaaggeld gaat veel vaker naar grote bedrijven en kennisinstellingen. Dat blijkt uit onderzoek door Innovatiespotter.

Ook bij regionale duurzaamheids-projecten mist het MKB de boot. Dat komt omdat 85 procent van de regionale overheden de energie- innovators in hun eigen werkgebied niet weten te vinden. Opvallend is dat maar liefst 95 procent van de regionale overheden denkt dat het MKB meer kan profiteren van de energietransitie, zo blijkt uit onderzoek.

MKB-ondernemers búiten het overheidsnetwerk schatten hun kansen bovendien lager in dan collega-bedrijven die al wél in het overheidsnetwerk zitten. Die nemen overheidsinformatie sneller tot zich toe en weten hoe ze een subsidierapport moeten schrijven. Het zijn juist die ondernemers die je volgens Innovatiespotter eerder in de subsidiecarrousel terugziet.

De wervingsprocessen van de subsidiegevers laten ook te wensen over. “Die gaan op basis van zelfselectie en dat is een ramp voor het innovatielandschap. Bijna elke subsidie-regeling heeft separaat communicatiebudget en benadert ondernemers met informatie en uitnodigingen. Die moeten zich steeds weer afvragen of het wat voor hen is en dat kunnen ze moeilijk inschatten,” aldus Innovatiespotter.

(bron: Innovatiespotter; foto: Omid Armin, Unsplash)

Gerelateerde artikelen