MKB investeert meer in cybersecurity

Cybersecurity kan effectiever en goedkoper
Een kwart van het IT-budget gaat naar cybersecurity.

Mkb-bedrijven zijn zich bewust van de toenemende cyberdreigingen en investeren om zich hiertegen te beschermen. Ongeveer een vijfde van het IT-budget van mkb-bedrijven wereldwijd wordt besteed aan security en velen zien de budgetten stijgen. Nederlandse mkb-bedrijven stellen 21% tot 30% van het totale IT-budget ter beschikking aan cybersecurity.

Dit blijkt uit onderzoek van Datto, onderdeel van Kaseya., een aanbieder van IT-systeembeheeroplossingen voor managed service providers. Voor het jaarlijks terugkerende State of Ransomware rapport zijn bijna 3.000 IT-professionals ondervraagd, werkzaam in kleine tot middelgrote bedrijven in acht landen (Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore).

21% van de Nederlandse mkb-bedrijven zegt dat de grootste reden voor hun cybersecurity-issues lag bij het gebrek aan financiering voor IT-beveiligingsoplossingen. Meer dan een derde (34%) van de Nederlandse mkb-bedrijven verwacht volgend jaar een stijging in het security-budget.

16% van de Nederlandse respondenten heeft in het afgelopen jaar een ransomware-aanval meegemaakt. 32% van de Nederlandse mkb-bedrijven denkt makkelijk te kunnen herstellen na een cybersecurity incident. 53% denkt in staat te zijn om te herstellen, maar verwacht dat dit niet makkelijk zal zijn. 33% van de Nederlandse mkb-bedrijven is van plan het komende jaar te investeren in BCDR (Business Continuity and Disaster Recovery).

Maar liefst 72% van de Nederlandse mkb-bedrijven heeft momenteel een cyberverzekering en 41% van degenen zonder cyberverzekering is zeer waarschijnlijk van plan deze het komende jaar af te sluiten.

Het rapport 2022 State of Ransomware is hier beschikbaar.

Gerelateerde artikelen