MKB in de problemen bij volgende rentestijging

Oude schulden hangen als een molensteen om de nek van ondernemers.

Wereldwijd stijgen de schulden van bedrijven. Dit verhoogt de kwetsbaarheid van steeds meer MKB-bedrijven. Kredietverzekeraar Allianz Trade waarschuwt voor de gevolgen van de komende renteverhogingen in de Eurozone en de VS. Bedrijven moeten investeren als ze mee willen gaan in elektrificatie, digitalisering en robotisering, zo legt Allianz Trading uit. Ze willen niet achteropraken in de markt.

“Tegelijkertijd krimpen hun marges door hogere kosten lonen, energie, rente. Hiervoor steken bedrijven zich extra in de schulden, maar omdat de rente blijft stijgen, krijgen ze klap op klap waardoor zwakkere MKB-ers niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.”

Aanjagen van faillissementen

De verzekeraar verwacht dat de aanhoudend hoge rente de bedrijfsfaillissementen de komende tijd flink zal aanjagen. Allianz Trade heeft becijferd dat achttien procent van het MKB in het Verenigd Koninkrijk in de problemen komt als de rente nog eens tweehonderd basispunten stijgt. In de Frankrijk komt tien procent van het MKB in de problemen en in Duitsland zeven procent.

De hogere rente kan ook grote concerns hard, zo waarschuwt Allianz Trading. De netto-schuld van de grootste bedrijven wereldwijd steeg het voorbije jaar met 6,2 procent, zo blijkt uit de jaarlijkse Corporate Debt Index van vermogensbeheerder Janus Henderson..

“Alleen al in het eerste kwartaal gingen in Europa in deze sector elf retailers met een jaaromzet hoger dan 50 miljoen euro kopje onder”, zegt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade. “Deze retailers waren goed voor 2,4 miljard euro omzet.” Zo viel In Nederland kledingketen Scotch & Soda om. Grote bedrijven die omvallen besmetten vaak ook een heel netwerk aan toeleveranciers en afnemers.

Herfinanciering van lopende schulden

“Veel bedrijven lenen geld voor de herfinanciering van lopende schulden. Een paar jaar geleden was geld lenen nog nagenoeg gratis. Die tijd is voorbij, waardoor oude schulden opeens als een molensteen om hun nek hangen. Juist voor bedrijven die het al moeilijk hebben wordt het steeds lastiger om geld te lenen.”

Allianz Trading voorziet voor 2023 en 2024 een beperkte mondiale groei van het BBP. De verzekeraar verwacht dat de ECB de rente dit jaar nog twee keer verhoogt: in juli en september.

Gerelateerde artikelen