Minder starters en meer opheffingen van bedrijven

In 2012 waren er 19 duizend minder starters dan in 2011 en het aantal opgeheven bedrijven steeg met bijna 11 duizend. Niettemin steeg het aantal bedrijven in Nederland voor het zesde jaar op rij.

Opleving starters zet niet door
In 2012 werden meer bedrijven opgericht dan opgeheven. Hiermee stijgt het aantal bedrijven in Nederland al sinds de meting is gestart in 2007. Het aantal oprichtingen lag met 144 duizend wel beduidend lager dan in 2011 (162 duizend). Tegelijkertijd is het aantal opheffingen in 2012 toegenomen tot ruim 97 duizend. Slechts 8 procent hiervan zijn faillissementen. De meeste starters gingen aan de slag in de bouw, handel en zakelijke dienstverlening. Dit zijn ook de branches met de meeste opheffingen.

Grootste daling starters in de bouw
Alle branches laten in 2012 een afname zien van het aantal oprichtingen. In totaal werden 12 procent minder bedrijven opgericht dan in 2011. De bouw kende de grootste daling met 20 procent. Onder de zelfstandige specialisten zoals stukadoors, loodgieters, schilders en glaszetters was de afname het grootst. De daling van het aantal starters in de logistieke sector was in 2012 het kleinst. De post en koeriersbedrijven profiteren van de hogere omzet in de internetwinkels.
__________________________________________________________________________________
Turnaround Management; hét overlevingsinstrument in crisistijd
De recessie slaat genadeloos toe. Het is alle hens aan dek voor het bedrijfsleven. Hoe winstgevend zijn uw belangrijkste supply chain partners en hoe afhankelijk bent u van uw key-accounts? Turnaround staat hoog op de agenda in iedere boardroom of het nou goed gaat of niet. Lees meer…
__________________________________________________________________________________

Zeven op de tien starters eenmanszaak
Het aantal eenmanszaken heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. In 2007 was nog 55 procent van de nieuwe opgerichte bedrijven een eenmanszaak. Na vijf jaar is dit opgelopen tot 66 procent. Vooral in de bouw starten veel eenmanszaken (80 procent). Ook in de zakelijke dienstverlening en IT- en informatiedienstverlening is het percentage hoog. In de handel is dit aandeel veel kleiner met 61 procent. De horeca kent ook een laag aandeel, hier start de helft van de bedrijven als eenmanszaak.

Bron: CBS

Gerelateerde artikelen