Minder overnames industrie

Het aantal fusies en overnames in de wereldwijde industriesector is het eerste halfjaar achtergebleven in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). PwC denkt niet dat de bodem van de overnamemarkt in de industriesector al is bereikt.

Al hebben de meeste segmenten in het tweede kwartaal wel weer een licht herstel laten zien ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat is het geval in de chemie-, luchtvaartbouw- en bouwsector.

Opmerkelijk is dat de metaalsector in het eerste halfjaar al 85 procent van de transactiewaarde van heel 2008 noteerde. De transport- en logistieksector deed 84 procent minder transacties (31 versus 189 in het eerste halfjaar 2008). De transactiewaarde daalde met 95 procent van 96 miljard naar 4,5 miljard dollar.

Ook de luchtvaartbouwen defensiesector noteerde fors minder transacties. De transactiewaarde daalde met 95 procent van 11,7 miljard naar 600 miljoen dollar. Ook in andere segmenten, zoals de bouwsector, de industriële productiesector en de chemiesector, daalde het aantal fusies en overnames aanzienlijk.

Volgens PwC waren Aziatische industriebedrijven het afgelopen halfjaar het meest in trek. Een derde van de targets kwam uit deze regio. Maar de Aziaten waren zelf ook uitermate actief op de kopersmarkt. Zo kwam in de metaalsector 95 procent van de transactiewaarde voor rekening van aankopen door Aziatische industriebedrijven.

Gerelateerde artikelen