Minder buy outs door crisis

Ten gevolge van de wereldwijde krediet crisis is het aantal management buy outs gekelderd. Dit blijkt uit onderzoek van Overfusies.nl. Voor een periode van circa een half jaar leek de buy out markt zich weinig van de crisis aan te trekken, maar uiteindelijk zijn de buy out managers toch voor de bijl gegaan.

Deze vertraging komt door de omvang van de deals. Bij een buy out is er veelal sprake van een manager die in samenwerking met een investeerder een bedrijf overneemt. De Nederlandse buy outs bevinden zich in het lage- en middensegment van de markt.

De grootste buy out in de onderzochte periode komt niet boven de 500 miljoen euro. De eerste deals die voor de bijl gingen als gevolg van de kredietcrisis liepen in de miljarden. In een later stadium moesten ook de kleinere deals eraan geloven. Bij een MBO is meestal sprake van een forse kredietcomponent, omdat de betrokken managers niet over de benodigde middelen beschikken.

Het vierde kwartaal van 2007 was met dertien deals het hoogtepunt van de buy out-markt. Daarna kelderde het aantal binnen twee kwartalen met 62 procent. De trend in de Nederlandse buy out-markt volgt de ontwikkeling op Europees niveau. Uit onderzoek van Unquote/Private Equity Insight blijkt dat het aantal buy outs in Europa in het vierde kwartaal van 2007 eveneens op zijn hoogtepunt was.

Gerelateerde artikelen