Minder besteed door huishoudens

Huishoudens besteedden in januari 1,5 procent minder aan goederen en diensten dan een jaar eerder. In november en december 2013 groeiden binnenlandse consumptieve bestedingen weer iets, na bijna tweeënhalf jaar van krimp.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Dat meldt het CBS. 
De bestedingen aan duurzame goederen waren in januari 1,2 procent hoger dan in januari 2013. De uitgaven groeiden aanzienlijk minder dan in november (4,7 procent) en december (5,9 procent) vorig jaar. Huishoudens kochten in de laatste maanden van 2013 veel nieuwe auto’s. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen krompen met 2,6 procent. Ook verbruikten de huishoudens door het relatief zachte weer veel minder gas voor verwarming. Ze besteedden 9,8 procent minder aan overige goederen, waaronder energie.
De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden. In maart 2014 waren de omstandigheden voor de consumptie minder ongunstig dan in februari.

Bron: CBS

Gerelateerde artikelen